Соки: користь і шкода
Пийте соки! Будете здорові! Спірне заяву за умови захоплення дієтами з соками. Вчені розібралися з цим питанням і сказали своє вагоме слово.
Небезпека в коктейлі
Є ряд захворювань, коли людина «сидить» на медикаментах, що розріджують кров. Наприклад, такі ліки показані при тромбофлебіті, після інфаркту або інсульту. Деякі натуральні коктейлі можуть спровокувати утворення тромбів, загустив кров.
Наприклад, буряк, шпинат, ріпа і капуста містить багато вітаміну К, який надає нейтралізує дію на компоненти ліків, що розріджують кров.
Якщо є такі проблеми зі здоров'ям, то максимально за день можна вжити половину склянки цих продуктів в будь-якому їх вигляді, включаючи соки.
Через соки до діабету
Стверджується, що щоденне вживання солодкого соку, зокрема апельсинового і яблучного збільшує шанси заробити діабет другого типу на 20%.
У соках цукор вже очищений, в цьому вигляді і отримує її організм. Оскільки відсутній етап перетравлення клітковини, пропускається процес розщеплення організмом цукру.
Тому корисніше і безпечніше їсти цілі фрукти.
Потенційна небезпека грейпфрутового соку
Є ризик, що грейпфрутовий сік нейтралізує медикаменти, що знижують рівень холестерину. На цьому негатив взаємодії цієї пари не закінчується, якщо протягом дня прийняти ці препарати і випити сік (не обов'язково в один час), то можливе виникнення хворобливих відчуттів в суглобах і м'язах. Також ймовірні проблеми з нирками і печінкою.
Препарати, погано уживаються з грейпфрутовим соком:
- противоалергенні;
- заспокійливі;
- від підвищеного тиску.
Обережно, нирки!
Наявні проблеми з нирками можна посилити, захопившись капустяним, яблучним або банановим соком з причини високого змістами ними калію.
Організм і так отримує з вини хворих нирок надмірна кількість калію, не варто додавати соками.
Про надлишок калію вкажуть наступні симптоми: поколювання у м'язах і оніміння. Передозування цієї речовини загрожує інсультом. Не рекомендується пускати ситуацію на самоплив, без професійної допомоги не обійтися.
Удар по щитовидній залозі
Будь-який вид капусти і шпинат містять у великій кількості глюкозинолати, сполуки, що викликають ослаблення функції цього маленького і важливого органу або призводять до гипотериозу. Якщо зі щитовидною залозою є проблеми, то капустяна дієта протипоказана, оскільки наслідки можуть бути трагічні, аж до впадіння в кому.
Ризик харчового отруєння
Це більше стосується соків, які реалізуються на вулиці. Навіть, якщо вітамінна рідина охолоджується в ємності, невідомо, скільки сік простояв до того, як потрапити в холод. Влітку досить половини дня стояння при кімнатній температурі, щоб напій став потенційно небезпечним.
Далі свіжовичавленим сокам не знайома пастеризація, а тому можна підхопити якусь негарну інфекцію. Адже невідомо наскільки ретельно були вимиті овочі та фрукти. В домашніх умовах покупні продукти заради своєї безпеки бажано вимити з милом.
Соки і токсини: міф і реальність
Ходить чутка, що соки сприяють очищенню організму від токсинів. Насправді ця робота покладається на печінку, кишечник і нирки організму. Їжа або напої в цій справі безсилі.
Що таке токсин? Це отрута. Він в організмі може утворитися в двох випадках: побічний ефект результату дії бактерій і вірусів, які атакували організм під час серйозної хвороби і надходження з їжею. Від таких токсинів соки врятувати природно не можуть.
Раз калорія, два калорія
Пити соки і худнути це утопія. З таким же успіхом можна загасити пожежу гасом. Деякі фрукти (наприклад, виноград) самі по собі калорійні, але соки з них виходять ще більш калорійними.
Є сік, не рослинних волокон
Овочі і фрукти цінні клітковиною, яка відсутня в соках. Напій, позбавлений рослинних волокон може стати вісником проблем з перистальтикою і м'язами. Про нормальному функціонуванні організму можна забути, якщо захоплюватися соками, позбавляючи себе можливості вживати не перероблені свіжі фрукти, ягоди та овочі.
Небезпека в коктейлі
Є ряд захворювань, коли людина «сидить» на медикаментах, що розріджують кров. Наприклад, такі ліки показані при тромбофлебіті, після інфаркту або інсульту. Деякі натуральні коктейлі можуть спровокувати утворення тромбів, загустив кров.
Наприклад, буряк, шпинат, ріпа і капуста містить багато вітаміну К, який надає нейтралізує дію на компоненти ліків, що розріджують кров.
Якщо є такі проблеми зі здоров'ям, то максимально за день можна вжити половину склянки цих продуктів в будь-якому їх вигляді, включаючи соки.
Через соки до діабету
Стверджується, що щоденне вживання солодкого соку, зокрема апельсинового і яблучного збільшує шанси заробити діабет другого типу на 20%.
У соках цукор вже очищений, в цьому вигляді і отримує її організм. Оскільки відсутній етап перетравлення клітковини, пропускається процес розщеплення організмом цукру.
Тому корисніше і безпечніше їсти цілі фрукти.
Потенційна небезпека грейпфрутового соку
Є ризик, що грейпфрутовий сік нейтралізує медикаменти, що знижують рівень холестерину. На цьому негатив взаємодії цієї пари не закінчується, якщо протягом дня прийняти ці препарати і випити сік (не обов'язково в один час), то можливе виникнення хворобливих відчуттів в суглобах і м'язах. Також ймовірні проблеми з нирками і печінкою.
Препарати, погано уживаються з грейпфрутовим соком:
- противоалергенні;
- заспокійливі;
- від підвищеного тиску.
Обережно, нирки!
Наявні проблеми з нирками можна посилити, захопившись капустяним, яблучним або банановим соком з причини високого змістами ними калію.
Організм і так отримує з вини хворих нирок надмірна кількість калію, не варто додавати соками.
Про надлишок калію вкажуть наступні симптоми: поколювання у м'язах і оніміння. Передозування цієї речовини загрожує інсультом. Не рекомендується пускати ситуацію на самоплив, без професійної допомоги не обійтися.
Удар по щитовидній залозі
Будь-який вид капусти і шпинат містять у великій кількості глюкозинолати, сполуки, що викликають ослаблення функції цього маленького і важливого органу або призводять до гипотериозу. Якщо зі щитовидною залозою є проблеми, то капустяна дієта протипоказана, оскільки наслідки можуть бути трагічні, аж до впадіння в кому.
Ризик харчового отруєння
Це більше стосується соків, які реалізуються на вулиці. Навіть, якщо вітамінна рідина охолоджується в ємності, невідомо, скільки сік простояв до того, як потрапити в холод. Влітку досить половини дня стояння при кімнатній температурі, щоб напій став потенційно небезпечним.
Далі свіжовичавленим сокам не знайома пастеризація, а тому можна підхопити якусь негарну інфекцію. Адже невідомо наскільки ретельно були вимиті овочі та фрукти. В домашніх умовах покупні продукти заради своєї безпеки бажано вимити з милом.
Соки і токсини: міф і реальність
Ходить чутка, що соки сприяють очищенню організму від токсинів. Насправді ця робота покладається на печінку, кишечник і нирки організму. Їжа або напої в цій справі безсилі.
Що таке токсин? Це отрута. Він в організмі може утворитися в двох випадках: побічний ефект результату дії бактерій і вірусів, які атакували організм під час серйозної хвороби і надходження з їжею. Від таких токсинів соки врятувати природно не можуть.
Раз калорія, два калорія
Пити соки і худнути це утопія. З таким же успіхом можна загасити пожежу гасом. Деякі фрукти (наприклад, виноград) самі по собі калорійні, але соки з них виходять ще більш калорійними.
Є сік, не рослинних волокон
Овочі і фрукти цінні клітковиною, яка відсутня в соках. Напій, позбавлений рослинних волокон може стати вісником проблем з перистальтикою і м'язами. Про нормальному функціонуванні організму можна забути, якщо захоплюватися соками, позбавляючи себе можливості вживати не перероблені свіжі фрукти, ягоди та овочі.